Magnitude blog

03 okt

Een leven lang slapen

Het is een wijdverspreid misverstand dat je minder slaap nodig hebt als je ouder wordt. De waarheid is dat we de nodige slaap niet meer kunnen vatten. Want van welke generatie je ook deel uit maakt, vanaf 18 jaar heeft de meerderheid 7 tot 9 uur slaap nodig. Maar wat verhindert jou van een goede nachtrust?

Slaappatroon

Je slaappatroon of slaapbehoefte verandert door de jaren heen, zoals weergegeven in onderstaande tabel. Naarmate mensen ouder worden, hebben ze de neiging om moeilijker in slaap te vallen en meer moeite om in slaap te blijven dan toen ze jonger waren. Toch heb je gedurende de volwassenheid een constante slaapbehoefte. Wat houdt je dan wakker?

Leeftijd Aanbevolen slaapduur
Pasgeborenen (0 – 2 maanden) 12 – 18 uren
Zuigelingen (3 – 11 maanden) 14 – 15 uren
Peuters (1 – 3 jaar) 12 – 14 uren
Kleuters (3 – 5 jaar) 11 – 13 uren
Schoolgaande kinderen (5 – 10 jaar) 10 – 11 uren
Tieners (11 – 17 jaar) 8,5 – 9,5 uren
Volwassenen (18+) 7 – 9 uren

 

Het antwoord is te vinden in onze hersenen: naarmate we ouder worden, doen er zich veranderingen in bepaalde hersenmechanismen voor. De hersenen pikken daardoor de signalen van slaperigheid minder op. Wanneer je toch de slaap vat, neem je vaak niet de juiste slaapcycli door. Je wordt verschillende malen gedurende de nacht wakker en dit remt een diepe slaap af. Hoewel we het ouderdomsproces niet kunnen voorkomen, kunnen we nog steeds ons best doen om een betere nachtrust te krijgen.

Kwantiteit en kwaliteit

Bij slaap spelen kwantiteit en kwaliteit dus een belangrijke rol. Door eenvoudige aanpassingen in je levensstijl kan je een betere nachtrust bekomen.

Lichaamsbeweging: Naarmate je ouder wordt, neemt de fysieke activiteit vaak af. Dit heeft een negatief effect op het slaap/wekschema van je lichaam. Daarom zouden ouderen ernaar moeten streven om elke  dag te bewegen, zelfs als het maar een korte wandeling is.

Middagslaapje: In de latere jaren van het leven vindt een verandering plaats in je biologische klok, waardoor mensen zowel vroeger naar bed gaan als eerder opstaan. Hierdoor kunnen oudere mensen ’s middags vermoeider worden, omdat ze al langer wakker zijn. Maar te veel dutjes kunnen averechts werken, waardoor je ’s avonds moeilijker de slaap vat. Een dutje van van maximum 30 minuten is ideaal om de vermoeidheid te verlichten en je nachtelijke slaap te behouden.

 

Bronnen: National Sleep Foundation | Popular Science