Jean François D’Or is designer van het jaar 2013

27.05.2013

Van lampen en stoelen tot brillen, vazen en Magnitude-bed.

Jean-François D’Or volgt Alain Gilles op als Belgische Designer van het jaar 2013. De Brusselse ontwerper tekende diverse woonaccessoires en meubels, waaronder ook een bed voor Magnitude. Heel zijn slaapwereld bundelde hij in “Alexandre”, een elegant bed dat modulair kan worden samengeteld en verrijkt met verschillende accessoires. Zo bestaat het bedhoofd van Alexandre uit een opbergkoffer die zowel kan gebruikt worden als nachttafel of als kast en waarvan de drie compartimenten worden afgesloten met een eiken tablet. De multifunctionele kussens, die perfect in het opbergluik passen, zorgen ervoor dat het hoofd van het bed kan worden omgebouwd tot een comfortabele rugleuning om rechtop te zitten. Deze zithouding is geïnspireerd op de schuine rugleuning van een comfortabele zetel. De kussens kunnen ook worden gebruikt als poef of als bijzettafel naast het bed , waarop een koperen stabiel tafelblad kan geplaatst worden dat, eens omgedraaid, omgetoverd wordt in een dienblad om ontbijt op bed te serveren. Om het warme, knusse en tedere gevoel helemaal compleet te maken, kan het bed worden afgewerkt met een plaid in zuivere wol en mohair. Geïnspireerd op een te grote pullover of gezellig breigoed, nodigt het de gebruiker uit om er zich helemaal in te draaien.

 

  • “Van lampen en stoelen tot brillen, vazen en bedden, de Brusselse ontwerper Jean-François D’Or is een industrieel ontwerper puur sans. Met liefde voor vernuft, een onwaarschijnlijke vakkennis en een poëtische vormgeving, is hij dan ook de perfecte opvolger voor Alain Gilles als Belgische ontwerper van het jaar 2012. Door de jaren heen ontwikkelde hij een eigen stempel en wist daarmee internationaal naam te maken.”

Dieter Van Den Storm, jurylid, freelance journalist en coördinator van het designplatform bij Bozar.

  • “Het designwerk van Jean-François D’Or draagt een aantal duidelijke kenmerken: logisch, helder en eenvoudig. Voeg daarbij een vleugje poëzie, en je bekomt eerlijk en heerlijk design”.

Lieven Daenens, jurylid en museumdirecteur Design museum Gent.

 

    Over Jean-François D’Or.

terug naar overzicht ›